Excelsior

Nieuws 2009

Leiderdorpse Kerstscratch 2009 - Dorpskerk 12 december 2009

In 2007 organiseerde C.O.V. "Excelsior" de eerste echte Leiderdorpse Kerstscratch, nadat er in de twee voorgaande jaren al een gezellig zangfestijn rond het aansteken van de lichtjes in de Kerstboom had plaatsgevonden. Het bestuur van Excelsior organiseerde in 2009 dit evenement opnieuw!

Affiche

Repertoire van de “Kerst-scratch”:

Medewerking van:

Algehele leiding:

Verslag van de dag

Afgelopen zaterdag, 12 december 2009, was het al vroeg druk in en rond de Dorpskerk (van Leiderdorp). Buiten werd hard gewerkt aan het optuigen van de kerstboom en binnen werd niet minder enthousiast gewerkt om een mooi concert op te tuigen.

Bijna 120 zangers en zangeressen begonnen om 10:00 uur met het instuderen van Hector Berlioz' L'Adieu des bergers en het Oratorio de Noël van Camille Saint Saëns. Helemaal van scratch? Het was te merken dat een aantal mensen al de moeite had genomen om thuis naar de muziek te luisteren, te kijken en te oefenen. Voor de koffie namen de mannen en vrouwen apart hun partijen door. De koffie en later ook de lunch vormden een gezellige onderbreking, waarin ervaringen werden uitgewisseld.

Na de lunch werd gezamenlijk de afwerking ter hand genomen. Dat gebeurde in een bijzonder goede sfeer onder leiding van de dirigent van COV Excelsior: Hans van der Toorn. Halverwege de middag schoven ook de solisten: Kitty Jansen (sopraan); Corinne van Wijk (mezzosopraan); John Kalkhuis (altus); Frank den Hartog (tenor) en Lionel Gaillard (bas) aan. De generale repetitie verliep goed, zodat met vertrouwen naar het concert kon worden uitgekeken.

Om 15:30 uur stonden de eerste bezoekers al voor de ingang van de Dorpskerk. Dat was niet zonder reden, want “het zou wel eens druk kunnen worden”. En dat werd het ook. Onder leiding van Hans verzorgden de koorleden, solisten en de organiste, Petra Veenswijk, een prachtig concert. Waarbij de solisten naast de twee koorwerken ook nog samen een aantal Franse kerstliederen ten gehore brachten.

De deurcollecte bij het verlaten van de kerk, maar ook de bestedingen van de koorleden gedurende de dag komen in hun geheel ten goede aan Stichting Interplast Holland. Samen brachten ze een kleine 900 Euro op.

Na het concert ging iedereen naar buiten om deel te nemen aan het ontsteken van de lichtjes in de kerstboom. Samen met de nog extra toegestroomde mensen werd gezongen en gedronken rond de kerstboom. Zonder twijfel zal iedereen tevreden in het “nachtelijk duister” weer naar huis zijn gegaan.

Edo Elstak

Koorreis Frankrijk (Straatsburg) 20-24 mei 20 mei 2009

Leden van C.O.V. Excelsior Leiderdorp hebben genoten van een prachtige koorreis naar Straatsburg. Een van onze leden heeft een verslag van de reis gemaakt. Dit verslag zal in een speciale editie van "Excelsior Klanken" -het verenigingsorgaan van de Christelijke Oratorium Vereniging "Excelsior" Leiderdorp- komen. Leden en donateurs ontvangen dit blad met zeer lezens- en wetenswaardige artikelen gratis.
De reislustigen hadden een vol programma. Hoogtepunten waren:

Scratch "The Crucifixion" Hooglandse Kerk Leiden 11 april 2009

Elk jaar vindt op de "Stille zaterdag" in de Hooglandse Kerk in Leiden een Crucifixion-vesper plaats. Op 11 april 2009 stonden circa 220 leden -van koren uit geheel Nederland- klaar om onder leiding van dirigent Rudolf Grasman de Crucifixion in te studeren. Ook een 11-tal leden van de C.O.V. Excelsior Leiderdorp greep deze kans aan. U ziet hen voor de kansel op de foto. Ons koor gaat The Crucifixion van John Stainer immers in ons Passieconcert 2010 uitvoeren!

De repetitie begon om 12.30 uur. Na een pauze van een half uur begon de generale repetitie met organist Dirk Out. Om 16.00 uur waren wij klaar en repeteerden de solisten: Aart Mateboer - tenor en Marcel Moester - bas. Deze solisten werken al vele jaren mee. De uitvoering van dit Passiestuk door het Ad Hoc Koor in de door ds. Ad Alblas geleide vesper die om 17.00 uur begon, was werkelijk om "stil" van te worden. Heel indrukwekkend om te horen in deze kerk. De Vesper werd gehouden onder auspiciën van de Commissie Bijzonder Kerkenwerk P.K.N. - Leiden.

Subsidie Schipholfonds voor gezamenlijk project 9 april 2009

Uitreiking van subsidie Schipholfonds op 9 april 2009 aan Toonkunstkoor Leiden. Aanwezig was de heer Theo Halma namens Toonkunstkoor Leiden en mevrouw Karin Kopp van COV Excelsior Leiderdorp i.v.m. het gezamenlijke project "Romantisch Passieconcert" in de Pieterskerk.

Romantisch Passieconcert 21 maart 2009

Requiem in C Klein Luigi Cherubini
Christus am Ölberge Ludwig van Beethoven

Drie koren, COV Excelsior Leiderdorp, Toonkunstkoor Leiden en het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA (Kunst na Arbeid) voerden onder muziekale begeleiding van het Leiderdorps Kamerorkest (dirigent: Stephan Pas) deze twee werken uit.

Op 21 maart 2009 in de Grote Kerk, Dordrecht en op 28 maart 2009 in de Pieterskerk, Leiden.

Solisten in "Christus am Ölberge:

Begeleiding:

Onder leiding van:

Recensies

WAAROM DÉZE PASSIEMUZIEK?

In de lijdenstijd (de tijd voor Pasen) zijn elk jaar veel uitvoeringen van passiemuziek te beluisteren. Vooral de Matthäus Passion en de Johannes Passion van Bach, maar ook passiemuziek van Telemann en Kaiser worden uitgevoerd om het lijden en sterven van Christus te gedenken.

Onze dirigent Hans van der Toorn is ook dirigent bij Toonkunstkoor Leiden e.o. en het mannenkoor KNA uit Dordrecht. In totaal zullen er bijna 180 zangers op het podium staan. Het Leiderdorps Kamerorkest zorgt voor de instrumentale begeleiding.We hebben besloten samen in een bijzonder project een ander geluid te laten horen tijdens de lijdenstijd.

Onder het thema Romantisch Passieconcert brengen wij dit jaar in de passietijd twee bijzondere werken ten gehore. Christus am Ölberge van Ludwig van Beethoven dat zelden wordt uitgevoerd, mede doordat de meeste koren niet over voldoende mannenstemmen beschikken om dit werk op de planken te zetten en het Requiem van Cherubini.

van Beethoven, Christus am Ölberge

Dit werk behoort tot het genre van de passiemuziek. Minder bekend is dat ook Ludwig van Beethoven passiemuziek heeft geschreven. Beethoven zette een tekst van Franz Xaver Huber op zeer dramatische wijze op muziek. In deze tekst beschrijft Huber de scène op de Olijfberg, wanneer Jezus door Judas is verraden. Hij wordt gevangen genomen door soldaten en weggevoerd om gekruisigd te worden. Beethoven had aanvankelijk wat bedenkingen bij de tekst: deze had niet de kwaliteit van Schiller's gedichten, die Beethoven later in zijn 9e Symfonie zou gebruiken. Toch heeft hij op de tekst van Huber een boeiend muziekstuk geschreven voor koor, 3 solisten en orkest. De muziek doet sterk denken aan zijn opera “Fidelio”. In dit stuk komt de samenwerking van de koren het meest tot uitdrukking, want het heeft twee mannenkoren. Het koor van de leerlingen (Jünger) en het koor van de soldaten (Krieger).

Cherubini, Requiem

Het requiem in C van Luigi Cherubini werd op 21 januari 1816 voor het eerst uitgevoerd in de crypte van St Denis. Hij componeerde het ter nagedachtenis aan de executie van Lodewijk XVI en Marie Antoinette. Het requiem is gecomponeerd voor koor en orkest. Voor die tijd heel ongebruikelijk: er is helemaal geen solistenpartij aanwezig. “Het is of de componist zich zoveel mogelijk wilde distantiëren van zijn opera werken.” In de opening heeft Cherubini de violen weggelaten waardoor een sombere, donkere klank van het orkest ontstaat. In de opening van het derde deel: "Dies irae" laat Cherubini in de opening een gongslag klinken die menigeen verrast en doet schrikken. Ook opvallend is de manier waarop hij het stuk afsluit. De muziek sterft langzaam weg in een lange diminuendo.Vanaf de eerste opvoering was het Requiem geweldig populair. Veel tijdgenoten van Cherubini hebben er hun lof over geuit. Beethoven heeft ooit gezegd dat hij de zetting van Cherubini mooier vond dan die van Mozart. Cherubini's Requiem werd dan ook op zijn begrafenis ten gehore gebracht. Verrassend genoeg raakt het werk aan het eind van de 19 e eeuw in de vergetelheid. In het streven van de koren om een ander geluid te laten horen in de Passietijd, past de keuze van het Requiem van Cherubini zeer goed.

Reacties van een projectlid en 2 concertgangers:

Date: Mon, 30 Mar 2009 16:19:21 +0200

Beste ........... en alle andere leden van Excelsior,

Het waren vier zeer bijzondere maanden die ik als projectlid van Excelsior met jullie mocht meemaken, uitmonden in twee fantastische concerten in Dordrecht (brr ..., koud, maar wat een geweldig gezellige dag) en Leiden (een heel ander concert - om Rien Vis te citeren - maar in een geweldige ambiance met heel veel 'thuispubliek'). Ik had het niet willen missen. Enorm bedankt voor jullie gastvrije onthaal in de Dorpskerk en de belangstelling die jullie altijd getoond hebben. Ik begreep dat jullie wel vaker met projectleden werken. Wie weet tot een volgende keer? Het ga jullie goed!

Hartelijke groeten,

T.T.

Sent: Sunday, March 29, 2009 4:55 PM
Subject: concert

Lieve mensen,

Genoten hebben we gisteravond van het romantische concert. Wat had het koor de geest! Prachtig! Het Requiem van Cherubini sprak ons erg aan. Zulke mooie melodielijnen. Jammer dat het zo weinig wordt uitgevoerd! En wat zongen jullie het mooi. En dan Christus am Őlberge, het werk waardoor jullie als 3 koren met elkaar zongen. Dat alleen al was een bijzondere belevenis. Hoewel het mooi is om dit oratorium van van Beethoven eens gehoord te hebben, hangen wij nog teveel aan de Passionen van Bach, die minder aan opera doen denken. Toch hoorden we ook hier mooie delen in en het slotkoor van Engelen stond als een huis: prachtig! En wat kan Ludwig van Gijsegem je raken met zijn ingetogen aanwezigheid en mooie stem. Wat een solist!!!
Al met al: dankjewel Hans van der Toorn, Excelsior, Toonkunst, mannen uit Dordrecht en Leiderdorps Kamerorkest voor de mooie avond !!

J en H

Leidse scratchdagen 12-15 februari 12 februari 2009

Scratch Pieterskerk

Ook leden van de C.O.V. Excelsior waren aanwezig bij de uitvoeringen tijdens de Leidse Scratchdagen. Op de foto de zanglustigen op de zgn. 'Mozartdag' waar, na een hele dag repeteren, 's avonds door ruim 800 zangers voor een stampvolle Pieterskerk de Krönungsmesse en het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart werden uitgevoerd.

"Excelsior-klanken" en "Vriendenbrief" januari 2009

Het verenigingsblad Excelsior-Klanken beleefde in 2006 haar 25ste jaargang. "E.K." komt eenmaal per twee maanden uit en bevat naast namen en adressen van bestuur en dirigent enkele vaste rubrieken, nieuws uit de bestuursvergaderingen, de agenda en mededelingen over lief en leed. Leden ontvangen het verenigingsblad E.K.. Donateurs ("Vrienden van C.O.V. Excelsior") ontvangen de "Vriendenbrief".