Excelsior

Nieuws 2011

Najaarsconcert "Rondom Gounod" (Petruskerk, Leiden) 6 november 2011

Pearlmira Vincent - sopraan
Bas Kuijlenburg - bas
Gerben Houba - tenor
Bert Mooiman - orgel
Hans van der Toorn - dirigent

Recensie

Het was in alle opzichten een succesvol concert. Deze keer een middagconcert, in een uitverkochte zaal en met voor ons ook veel "nieuwe" gezichten. Na het concert hoorden wij lovende woorden over de uitvoering door zowel koor, solisten als organist en het geweldige dirigeren door onze dirigent Hans van der Toorn. Hier zijn we natuurlijk erg blij mee. Maar wij heten niet voor niets "Excelsior", wat betekent: steeds beter, steeds hoger. Eén van de solisten zei het zo: "Het kan altijd beter!" Daar gaan wij voor.

"Korentocht" 25 september 2011

COV Excelsior was één van de 17 deelnemende koren aan de Korentocht, een initiatief van de 3 October Vereeniging Leiden ter gelegenheid van haar 125- jarig bestaan. De koren traden op, verspreid over 8 mooie lokaties in Leiden. Voor EXCELSIOR was dit de LODEWIJKSKERK, Steenschuur 19, 2311 ES Leiden. De koren Collegium Musicum en COV Excelsior traden hier tussen 14.00 en 16.00 uur om beurten op, elk koor 2 x een half uur. De publieke belangstelling was groot. Het mooie weer droeg hier wellicht aan bij. Wij hebben in elk geval heerlijk gezongen. De Korentocht verdient het beslist om een jaarlijkse traditie te worden!


Foto: Hans Kleijn

Organisatie: 3 October Vereeniging Leiden, ter gelegenheid van het 125- jarig bestaan van deze vereniging.

affiche

Repetitieweekend "De Stoppelberg" 24-26 maart 24 maart 2011

Voor het 2e achtereenvolgende jaar bracht COV Excelsior een gezellig weekend door in Beekbergen. Daar werd ook tien uren hard en enthousiast gerepeteerd voor het najaarsconcert op 6 november 2011 o.l.v. onze immer goed gehumeurde dirigent Hans van der Toorn! In elk geval zijn we flink opgeschoten met het repertoire. Terug in Leiderdorp hebben we de repetities op de maandagavond voortgezet.

Foto: L. Poslawsky-Rutgers

Wisseltrofee 16 maart 2011

Tijdens de Algemene Leden Vergadering op 16 maart 2011 trad Karin Kopp-Everaarts af als voorzitter van de C.O.V. Excelsior te Leiderdorp. Zij ontving daarbij uit handen van Margreet Reidsma-Versteeg de "Marijke van Pernis wisseltrofee". Margreet ontving de trofee in 2009. Deze trofee is ingesteld in 2005 en wordt uitgereikt aan wie zich op bijzondere wijze verdienstelijke heeft gemaakt voor C.O.V. Excelsior te Leiderdorp.

Op voorstel van de activiteiten- commissie van C.O.V. Excelsior wordt de trofee voor de duur van een jaar aan Karin toegekend. In het bijbehorende certificaat (zie foto) staat het zo verwoord: Haar inzet als koorlid voor het bibliotheekwerk van november 2002 t/m maart 2004 kwam eerst in beeld, wat daarna resulteerde in een bestuursfunctie met hetzelfde werk. De intensieve functie van voorzitter heeft ze vanaf maart 2005 t/m maart 2011 met verve bekleed. In de reiscommissie voor de reis naar Weimar in 2006 was Karin ook een gewaardeerd lid, terwijl ze nu weer in de reiscommissie zit voor de reis naar Praag in 2011.

Bestuurswisseling 2011 16 maart 2011

Tijdens de Algemene Leden Vergadering op 16 maart j.l. vonden bestuurswisselingen plaats: Karin Kopp-Everaarts trad na zes jaar voorzitterschap af.
Zij wordt opgevolgd door Aafke Vis-Kisman, die al 2e secretaris was. Nieuw in het bestuur is Ada van de Beek, die werd benoemd in de functie van 2e secretaris.

Foto-impressie

Concert "Lux Aeterna" - Dorpskerk Leiderdorp 29 januari 2011

Isabel Delemarre - sopraan
Wim Dijkstra - orgel
Hans van der Toorn - dirigent

Recensie

Arvo PÄRT en John RUTTER - Twee populaire niet- revolutionairen

Arvo Pärt (geb. Estland 1935) heeft in het begin van de 70-er jaren van de vorige eeuw zijn eigen stijl ontwikkeld. Na bestudering van Renaissance componisten zoals Obrecht, Ockeghem en Josquin besloot hij elementen van hun compositie techniek over te nemen zoals canon, imitatie, tegenbeweging van stemmen. Hierdoor heeft veel van zijn werk een sereen karakter, waarin ook veel plaats is voor stilte en contemplatie. Een onderdeel van Arvo Pärt’s stijl is het gebruik van “tintinnabuli”, tonen en akkoorden die doen denken aan klokslagen. Door zijn“ouderwetse” compositie techniek wordt zijn muziek door sommigen zeer gewaardeerd en door anderen, met name voorstanders van vernieuwing en avant-garde, gewantrouwd en verguisd.

Samen met John Tavener (overigens een studiegenoot van John Rutter) zette Arvo Pärt een nieuwe trend in de geestelijke koormuziek. Voor velen was deze zingbare en wat mystieke muziek een verademing na de complexe en voor velen onzingbare moderne muziek van na de Tweede Wereldoorlog.

Ook John Rutter (geb. Londen 1945) heeft te maken gehad met vooroordelen en kritiek. Rutter schrijft, evenals Arvo Pärt voornamelijk religieuze muziek. Rutter verwerkt in zijn muziek regelmatig elementen uit de lichte muziek en de jazz. Mede daardoor is zijn muziek met name in de Verenigde Staten bijzonder populair, terwijl zijn muziek in zijn vaderland beschouwd wordt als niet al te serieus en voor velen te “glad”. Toch is zijn vakmanschap onmiskenbaar. Het door hem opgerichte koor de “Cambridge Singers” is wereldberoemd en Rutter zelf wordt wereldwijd regelmatig gevraagd voor lezingen en gastdirecties.

Vanwege gezondheidsproblemen componeert hij de laatste jaren niet meer in opdracht. Samen met Arvo Pärt is hij op dit moment een van de meest uitgevoerde componisten van koormuziek ter wereld.

Hans van der Toorn, dirigent.

Collecte kerstconcert 2010 voor Scheppingskerk 8 januari 2011

De collecte na afloop van het Kerstconcert op 11 december 2010 in de Dorpskerk werd bestemd voor de renovatie van de Scheppingskerk. Op zaterdag 8 januari werd de opbrengst van € 600,- in de gerenoveerde kerk overhandigd aan Marijke van Pernis-van Wees.

Foto vlnr: Karin Kopp-Everaarts (voorz.), Mirjam Klein (penn.), Haro Hielkema
en Marijke van Pernis-van Wees.